Geef je stem aan onze campagnes

Arbeid & Milieu werkt mee aan verschillende campagnes. Ontdek ze hieronder en doe mee waar je kan!

Sign for my future

Sign for my future is een burgerinitiatief dat op korte tijd uitgegroeide tot een invloedrijke campagne waar jongeren, bedrijfsleiders, middenveldorganisaties, de media en academici de handen in elkaar slaan. Hun doel: de overheid aanzetten tot klimaatactie. Om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen moet België tegen 2050 CO²-neutraal zijn. Daarom stelt Sign for my future drie concrete eisen aan de overheid om deze klimaatambitie in hun beleid te verwerken: een wettelijk kader, een investeringsplan en de oprichting van een onafhankelijke evaluatie- en adviseringsraad. Om de overheid meer draagvlak te bieden bij het nemen van toekomstige ingrijpende maatregelen, verzamelen zij de steun van ambassadeurs uit alle takken van de maatschappij. Meer dan 200 bedrijven en organisaties hebben dit initiatief al ondertekend, waaronder ook Arbeid & Milieu en onze kernpartners Bond Beter Leefmilieu, Vlaams ABVV en ACV. Lees hier meer over de campagne.

Belfius is van ons

Het platform ‘Belfius is van ons’ wil de maatschappelijke waarde van Belfius verankeren in een zinvolle bank met controle vanuit de samenleving. Een bank die anders is dan de anderen: met een duidelijke maatschappelijke doelstelling; die verantwoording aflegt aan stakeholders (klanten, personeel, Belgische burgers) in plaats van aan shareholders alleen.

Het initiatief voor dit platform komt van enkele personen die zeventien organisaties (NGO’s, vakbonden, verenigingen) samenbrachten. Samen schreven we een platformtekst.

Wil jij je als individu of organisatie bij deze campagne aansluiten of haar ondersteunen? Dat kan op verschillende manieren.

Go With The Velo!

Krijg jij buren, collega’s en co op de velo? Met 250 euro lukt dat zo! Bedenk een straf fietsidee en zet zoveel mogelijk fietsers in het zadel: naar het werk, de bakker en de yogales.
Dien vóór 1 mei je initiatief in op gowitthevelo.be en maak kans op 250 euro.
Met Go With The Velo zetten Cera, KBC en Mobiel 21 deze zomer maar liefst 100 fietsinitiatieven op de pedalen. De 10 leukste ideeën krijgen daar nog eens 1.000 euro bovenop!

#GoWithTheVelo

Move Your Money

Wij willen niet dat banken ons geld nog geven aan bedrijven die fossiele brandstoffen opgraven en verbranden. Daarmee versterken ze de klimaatopwarming. Uit een studie van 2017 door de Klimaatcoalitie bleek dat de 4 Belgische grootbanken - Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC - in de periode 2014 tot 2016 nog €40 miljard investeerden in de fossiele industrieDat moet anders.
Daarom willen wij samen met zoveel mogelijk mensen en organisaties de banken voor een ultimatum stellen: move your money, of wij doen het zelf. Onderteken je mee?

Statiegeldalliantie

In de Statiegeldalliantie verenigen zich milieuorganisaties, bedrijven, lokale overheden, burgerinitiatieven en ieder ander die zwerfafval beu is. Samen roepen we de regering op om structurele en eerlijke oplossingen door te voeren in de vorm van statiegeld op alle PET-flessen en blikjes. Dit doen we in België en in Nederland. Recycling Netwerk Benelux nam het initiatief voor de Statiegeldalliantie.

Sinds oktober 2017 sluiten zich steeds meer Vlaamse en Nederlandse partners aan bij de Statiegeldalliantie. Samen zijn we de stem van 66 procent van de Belgen en 74 procent van de Nederlanders die voorstander zijn van statiegeld op plastic flessen en blikjes.

Een volledige lijst van alle alliantiepartners en hun motivatie om zich voor statiegeld uit te spreken, is hier terug te vinden.