De Nieuwe Samenzweerders

Het project de Nieuwe Samenzweerders ondersteunt geëngageerde werknemers die circulaire principes willen invoeren in hun bedrijf of organisatie. Geëngageerde werknemers weten de troeven en de middelen van de organisatie in te zetten om een sociale en ecologische meerwaarde te realiseren op een economisch verantwoorde manier.

Om hun engagement te ondersteunen, krijgen in dit project minstens twee organisaties een trajectbegeleiding waarbij de werknemers worden klaargestoomd om de overgang naar meer circulariteit in hun bedrijf in stapjes aan te pakken als ‘social intrapreneurs’. Dat leidt tot een methodiek die de partners in andere bedrijven kunnen inzetten, waardoor ook daar veranderingsprocessen van onderuit kunnen starten.

Ondertussen is het project opgestart en zijn de inschrijvingen afgesloten. Droom je op je werk echter ook van een product of dienstverlening met een kleinere milieu-impact en een positieve sociale impact? Neem  dan gerust contact op met sebastiaan.kennes@a-m.be om  de mogelijken van een traject op maat te verkennen.

Image

Een project van:

Image Image
Met steun van:
Image

De Nieuwe Samenzweerders is ook de naam van het netwerk van social intrapreneurs dat dit project wil opbouwen. Arbeid & Milieu zorgt voor cases waar veranderingsprocessen een goede kans op slagen hebben. Hogeschool West-Vlaanderen zorgt vanuit haar nieuwe opleiding Netwerkeconomie in Kortrijk voor de theoretische en praktische omkadering. De opgedane kennis zal worden verspreid.

De Nieuwe Samenzweerders is één van de vele doeners in Vlaanderen rond Circulaire economie die hiervoor steun krijgen van Vlaanderen circulair.

De Nieuwe Samenzweerders, dat is voor:

De deelnemende Werknemers

  • Krijgen training en coaching over circulair ondernemen
  • De kans projecten met kleinere milieu-impact en positieve sociale impact uit te werken
  • Actief bij te dragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van je bedrijf
  • Tijdens het uitwerken van een actieplan leer je van geëngageerde werknemers van andere bedrijven.

Het bedrijf

  • Extra engagement van gemotiveerde werknemers om bij te dragen aan de duurzame groei van het bedrijf
  • Gratis vorming en coaching van werknemers
  • Interne capaciteit van werknemers maximaal activeren om ideeën van de werkvloer om te zetten in waarde voor de organisatie
  • Maak je deel uit van het netwerk De Nieuwe Samenzweerders, en wordt uw bedrijf naar voor geschoven in diverse media als good practice

Bij Lineas gingen ze jou al voor
Bij Lineas, een privébedrijf dat goederen vervoert over het spoor,  prikkelden twee treinbestuurders enkele jaren geleden hun collega’s: wie kan het dagelijkse treintraject met minder energieverbruik afleggen? De uitdaging werd voor de fun gelanceerd, maar het besef dat je rijstijl bepaalt hoeveel energie je verbruikt, zette hen aan het denken en leidde ertoe dat e-driving nu onderdeel is van het bedrijfsbeleid. Hiermee bespaarden ze in het eerste jaar 12% energie.

Image

Meer voorbeelden? 

Klik op de knop hieronder!

Image